Читај ми!

Музика света

Curious Classics фестивал – Трио Себиљ

У четвртој емисији циклусa посвећеног фестивалу Curious Classics, који је одржан од 20. фебруара до 9. марта у Стокхолму, слушаћете снимак наступа палестинско-шведско-пољског трија Себиљ.

Организатори ове манифестације су желели да прошире појам класичне музике и да изађу изван граница западноевропске културе, сматрајући да је овај термин заступљен и у другим светским цивилизацијама. У том смислу они су се пре свега окренули класичној музичкој баштини култура Блиског истока, Средње и Далеке Азије попут јапанске, кинеске, арапске, персијске, јерменске, корејске, али и модерној музици која инкорпорира елементе ових традиција. У свим овим културама постоји уврежени музички канон, као и изузетно развијени принципи, правила и системи компоновања и извођења. А фестивал у Стокхолму, их зантижељно представља заинтересованој европској публици, због чега његово име можемо слободно превести као Радознали класици или радознали класичари.

Трио Себиљ чине: Ахмад Ал Хатиб - уд, Јусеф Хбеиш - удараљке и Лена Новак - кларинет. Концертом овог трија, који изводи ауторску музику Ахмада Ал Хатиба, отворен је фестивал Curious Classics 20. фебруара, а друга нумера - Сузнак рапсодија - поруџбина Шведског радија, премијерно је изведена овом приликом. Ал Хатиб је један од најуспешнијих шведских музичара који добро познаје и арапску и западноевропску класичну музику. Рођен је у Јордану, као дете палестинских избеглица. Након студија у овој земљи започиње његово путовање светом, а у многим земљама је предавао виолончело и уд. Тренутно живи у Шведској где ради као професор теорије модалне музике, композиције, уда и импровизације. Пре седам година започео је уметничку сарадњу са Јусефом Хбеишом - виртуозом на арапским удараљкама, који је на концерту у Стокхолму свирао рик, даф, бендир и дарабуку., Хбеиш је, иначе, познат по својим напорима да модернизује арапску ритмичку традицију, а свему томе је претходило његово изучавање индијске, персијске, афричке и латино музике.

На концерту који вечерас репродукујемо, овом дуу придружила се и пољска кларинетискиња Лена Новак која, као и они, у својим интерпретацијама користи технике и приступе из различитих музичких традиција.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво