Читај ми!

Грамофонија – Концерти за клавир В. А. Моцарта

Репдоруковаћемо снимке у извођењу пијанисткиње Кларе Хаскил уз пратњу Бечких симфоничара. Снимци су начињени 1955. и 1956. године а емитоваћемо их са плоче продукцијске куће Филипс из 1981. године.

Иако је била веома цењена као пијанисткиња и пре Другог светског рата, дискографска каријера Кларе Хаскил је доживела процват тек у ери ел-пија, за време последње деценије живота ове уметнице. Током педесетих година је објављен велики број њених снимака, претежно са делима аутора 18. века, међу којима се по бројности истичу плоче са Моцартовим клавирским концертима. Будући да је 1956. године био јубилеј овог бечког аутора - два века од рођења - објављен је велики број издања са његовом музиком, међу којима и популарни снимци Кларе Хаскил који су били штампани појединачно или на различитим компилацијама приређиваним у Моцартову част. Потражња за овим снимцима чини се није нестала ни након ове дискографске експлозије из педесетих, те су записи Кларе Хаскил касније објављивани у различитим ремастерованим верзијама, а нарочито су популарна била њена тумачења Моцартових концерата које вечерас емитујемо, о чему сведочи и податак да су последњи пут објављени на плочи 2017. године.

Имајући у виду велики број издања са снимцима које емитујемо, не изненађује бројност различитих графичких решења омота плоча на којима су објављивани. Како је у случају плоче која је у фокусу вечерашње емисије реч о реиздању, објављеном две деценије након смрти пијанисткиње, омот плоче заузима фотографија Кларе Хаскил аутора Жака Обера који је са Филипсом сарађивао дуги низ година, док је програмски коментар написао немачки музиколог Уве Кремер.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво