Читај ми!

Уметност интерпретације – Квартет Шупанциг

Овај ансамбл посвећен извођењу музике 18. века, основао је 1996. године виолиниста Антон Штек, концертмајстор ансамбала Кончерто из Келна и Музичари из Лувра.

Од тада до данас, ансамбл у којем се поред Штека налазе виолиниста Кристоф Мајер, виолисткиња Џејн Олдам и виолончелисткиња Антје Гојзен, забележио је композиције Фердинанда Риса, Јозефа Хајдна, Лудвига ван Бетовена, као и аутора чија дела ћете слушати вечерас – Јозефа Мартина Крауса и Гаетана Брунетија.

Ансамбл је преузео име од квартета који је основан у Бечу у последњој деценији 18. века и који је предводио виолиниста Игнац Шупанциг. Као близак пријатељ Лудвига ван Бетовена, Шупанциг и његов ансамбл премијерно су извели више композиторових квартета. Ансамбл је уживао такав углед да је и након Шупанцигове смрти 1830. наставио са радом, све до 1860. године.

Посвећени извођењу репертоара који је изводио и оригинални Шупанциг квартет, Антон Штек и његове колеге обновили су овај ансамбл крајем 20. века, решени да на оригиналним инструментима интерпретирају репертоар из епохе "бечке класике". Поред ових добро познатих дела, они су посвећени и откривању и интерпретацији ређе извођених остварења, те су се тако у њиховом дискографском опусу нашла дела "шведског Моцарта", Јозефа Мартина Крауса, као и Гаетана Брунетија, композитора на двору Карлоса IV. На овом снимку, као и другим дискографским записима квартета, запажа се техничка изврсност, упарена са музикалношћу и живом изражајношћу, што су по речима критике и одлике живих наступа овог ансамбла.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво