Читај ми!

Музика света

Curious Classics фестивал: Јулдуз Турдијева

Настављамо циклус посвећен фестивалу Curious Classics који је одржан од 20. фебруара до 9. марта у Стокхолму. У вечерашњој емисији чућете снимак наступа узбечке певачице Јулдуз Турдијеве, забележен 29. фебруара у Концертној дворани у шведској престоници.

Територија данашњег Узбекистана, некада је била део великог и моћног Персијског царства и важна тачка на чувеном Путу свиле. Како су се временом мењала царства и долазили освајачи - прво Грци са Александром Великим, потом Арапи, па Монголи и на крају Руси у 19. веку - Узбеци су развили богату културу која је била и под утицајем ових народа. Осим тога, одувек су били врсни трговци и емисари који су путовали широм тада познатог света, пре свега Централном Азијом, Кином и Индијом, што је допринело преплитању и прожимању различитих култура на овом подручју. Зато не чуди чињеница да многи класични певачи, којима припада и Турдијева, певају на узбечком, персијском и турском језику.

Јулдуз Турдијева је већ са дванаест година препозната као "звезду у успону", што је била и згодна игра речи јер њено име на узбечком значи управо "звезда". Од тада до данас, она је често била награђивана као изванредна уметница која је, упркос својој младости, савладала неколико тешких музичких форми и класичних стилова као што су узбечки шашмакам, али и персијски, арапски и турски маками.

На концерту у Стокхолму са њом су наступили: Улугбек Темиров на дојри, односно тамбурину; Расулов Уктамјон - тамбура, дутор и сато, као и разне врсте лаута дугог врата без прагова и Умид Вахидов - гијак, електрична виолина и вокал.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво