Савремена српска музика

Вечерашњу емисију посвећујемо делима Бранке Поповић

Ова композиторка, рођена 1977. године, дипломирала је на катедрама за музикологију и композицију и оркестрацију на Факултету музичке уметности у Београду, где је тренутно доцент на Катедри за композицију и оркестрацију. Диплому магистра композиције стекла је на Гилдхол школи за музику и драму у Лондону у класи Џудит Бингам, а 2012. године, извођењем камерне опере Петроград, ова уметница је одбранила и уметнички докторат на Факултету музичке уметности у Београду.

У периоду од 2010. до 2015. године била је сарадник Трећег програма Радио Београда, а од 2015. је селектор Међународне трибине композитора. Њен музички језик је пост-модерно оријентисан, са израженом експерименталном цртом, коју ауторка често истиче. Она трага за аутентичношћу и поетском чистотом инспиришући се обиљем већ постојећих музика разноврсних стилова и жанрова.

Дела Бранке Поповић извођена су у оквиру Бертвисл фестивала у Лондону, Јамаха такмичења дувачких квинтета у Глазгову, а редован је учесник и Међународне трибине композитора у Београду. Године 2002, освојила је Трећу награду за трио Dream на Летњој музичкој академији Будимпешта-Праг-Беч. Ова уметница освојила је награду за најбољу музику у филму Тачка прекида Игора Тохоља на 56. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма 2009. године. Ипак, највећи успех на међународној сцени Бранка Поповић је остварила 2015. године, када је њено дело Lines and Circles изабрано међу десет препоручених остварења на Роструму композитора у Талину. Бранка Поповић је два пута била одабрана да учествује у међународном пројекту културне размене са Кином под називом „Композиторски излет у Кину”, намењеном уметницима из централне и источне Европе. Тако је 2016. и 2018. године боравила у овој земљи, где је у Шангају премијерно представила композицију Музика југа, написану за традиционалне кинеске и класичне европске инструменте.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво