Читај ми!

Џез

У вечерашњој емисији представљамо одабране нумере са концерта квинтета REVOLUT! ON француског саксофонисте Франсоа Корнлуа, одржаног на фестивалу Jazzdor Berlin 8. јуна 2018. године.

Франсоа Корнлу је француски саксофониста средње генерације. Каријеру је започео као самоук, без формалног музичког образовања, а на сцени је активан још од осамдесетих година прошлог века. Своје саставе почиње да предводи током наредне деценије, када почиње да сарађује са ведетама француске и интернационалне сцене. Свира са легендарним контрабасистом Анријем Тексијеом, авангардним гитаристом Марком Дикреом, кларинетистом Лујем Склависом и многим другима, крећући се махом у домену савременог и камерног џеза. Своју дуговечну каријеру гради мимо мејнстрим издавача и великих фестивала, али стилски доследно и бескомпромисно.

На концерту на фестивалу Jazzdor Berlin, наступио је са квинтетом REVOLUT! ON, описујући га као спој младости и искуства, где музичари попут тромбонисте Симона Жирара и Венсана Тортелијеа изазивају аутора да помера границе свог израза.У овој постави звучну слику нарочито боје електрични инструменти попут бас гитаре Жоакима Флорана и Фендер Роудс клавијатура Софије Домансиш, који у одређеној мери диктирају ритмичка и аранжерска решења. Премда се кроз однос инструмената повремено провлаче и фанк елементи, Корнлу ипак остаје у стилски лабавијим пределима савременог џеза, спајајући различите пост-бап елементе у модеран израз, без превише излетања у слободну импровизацију.

Аутор Никола Марковић
Уредница КсенијаСтевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво