Читај ми!

Нова дискографија – Игра у двоје

Албум под називом „Игра у двоје” виолинисте Данијела Роуланда и виолончелисткиње Маје Богдановић

Наша успешна виолончелисткиња и британски виолиниста, дугогодишњи члан квартета Бродски, у фебруару су објавили први заједнички албум за дискографску кућу Челенџ класикс, на којој су се нашла како дела њихових пријатеља, тако и неке познате странице литературе за ове инструменте.

Иако окосницу овог издања чини Равелова Соната У сећање на Клода Дебисија, пажњу слушаоца ће пре привући минијатуре које окружују ово познато остварење. Албум отвара кратка "вињета" под називом Капи кише коју је компоновао десетогодишњи Сибелијус, а за њом следи Чакона за Јована Павла II, коју је 2005. године за гудачки оркестар компоновао Кшиштоф Пендерецки. Сам композитор је касније написао транскрипцију овог дела, која је истовремено суптилна и виртуозна. За њим следи дело под називом Унутрашњи замак још једног аутора који важи за познаваоца гудачког медија – Петериса Васкса. Ово дело, инспирисано текстом Свете Терезе Авилске, кармелићанске опатице и мистичарке, уклапа са у корпус дела "нове спиритуалности", те не само по духу већ и звуку наликује остварењима Арва Перта. Још једно дело популарног савременог аутора на овом издању је Хајмат Тера Ђованија Солиме, италијанског виолончелисте и композитора који спаја свет класичне и популарне музике, а у овом остварењу поиграва се са медитеранским плесним ритмовима и повременим дисонанцама.

Ипак, можда највеће изненађење представља композиција Кошмар смрти Марсела Нисинмана, савременог аргентинског композитора и бандонеонисте, који је развио особен танго стил у којем спаја традиционалне елементе овог плеса, али их дисторзира помоћу атоналности и других поступака карактеристичних за савремену музику. Ово виртуозно дело Роуланд и Богдановићева изводе сигурно и смело, инспирисани сталним променама расположења, израза, артикулације и динамике, али и бројним цитатима – од Баха преко Шопена до Шенберга. Албум заокружују три краћа танга Астора Пјацоле – Сил ву пле, Циган Танго и Спреми се, за које извођачи наводе да представљају премијерне снимке ових дела.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво