Светске музичке позорнице

Дорски квартет свира гудачке квартете Јозефа Хајдна, Бенџамина Бритна и Лудвига ван Бетовена. Снимак је са концерта одржаног 31. октобра 2019. године у дворани Киои у Токију.

Од оснивања 1998. године, Дорски гудачки квартет стекао је репутацију једног од најзначајнијих камерних ансамбала у свету. Када су 2008. године одликовани специјалном наградом на Међународном такмичењу камерних музичара у Осаки, а потом освојили и награду на такмичењу Премио Паоло Борцијани у Италији, уследили су њихови веома запажени наступи у водећим дворанама широм света – од амстердамског Консертхебауа, бечког и берлинксог Концертхауса, дворане Старе опере у Франкфурту, лондонског Барбикан и Вигмор хола, хамбуршке Елбске филхармоније, док су, поред редовних турнеја у Сједињеним Америчким Државама, у њујоршком Карнеги холу дебитовали тек 2017. године. Критике светских музичких магазина пуне су хвала и позитивних оцена за Дорски гудачки квартет, истичући, попут критичара енглеског часописа Страд, да „широка лепеза звукова коју овај ансамбл производи на својим концертима – од снажног, чистог фортеа до светлог вибрата и пијанисима, показује, са једне стране, како чланови квартета уважавају архитектонику музичког дела које интерпретирају, док, са друге, посебну пажњу усмеравају на истицање оног уметничког, филигрантског у музици”.

Поред редовних наступа у оквиру концертних сезона, чланови Дорског гудачког квартета радо наступају и на бројним летњим музичким манифестацијама попут фестивала Макленбург-Западна Померанија, на Шубертијади у Шварценбергу, фестивалима у Западном Корку и Олдбороу, музицирајући са бројним истакнутим светским уметницима међу којима се издвајају Јан Бостриџ, Марк Падмор, Александар Мељников, Елизабета Леонска, Алина Ибрагимова и француски пијаниста Седрик Тибергијан.

Од 2010. године Дорски гудачки квартет реализује ексклузивне снимке за дискографску кућу Chandos records, а на овим издањима налазе се камерна дела аутора из различитих епоха – од Роберта Шумана, преко Ериха Корнголда и Вилијема Волтона, до остварења Едварда Елгара и Џона Адамса. Године 2017. снимак на којем су забележили своју интерпретацију Шубертовог Гудачког квартета у Ге дуру, номинован је за награду Грамофон, по избору уредника, док су њихови снимци са Хајдновим квартетима из опуса 20, 64 и 76 такође имали изузетне оцене критичара бројних музичких магазина.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво