Нова дискографија – Тајни Форе

Представљамо албум из серије „Тајни Форе” који су у јуну за издавачку кућу Сони класикал објавили Симфонијски оркестар из Базела и диригент Ајвор Болтон.

Ово је треће издање у веома успешној серији посвећеној мање познатим делима Габријела Фореа, коју су ови уметници започели 2018. године, издањем са оркестарским песама и свитама овог француског аутора, те диском са оркестарском и концертантном музиком, објављеном годину дана касније. Ове године, на ред су дошла вокално-инструметална остварења, која уз Симфонијски оркестар из Базела изводе и Хор Балтазар Нојман, као и солисти, баритон Бенџамин Епл и сопран Катја Штубер.

Окосницу издања, очекивано, чини Фореов Реквијем – који свакако не спада у ред 'непознатих остварења’ из његовог опуса. Али, док је Реквијем уврштен на овај албум пре свега због своје изузетне лепоте инспирисане композиторовом „људском вером у вечност”, остала мало позната дела представљају до сада неоткривену ризницу малих музичких драгуља. Међу њима су псалм „Супер флумина Бабилонис”, Кантик за Жана Расина опус 11, Миса за рибаре из Вјервила и Прелудијум за комад „Пасија”.

Поменута миса настала је као колаборативни рад Фореа и његовог ученика Андреа Месажеа, али се писмо старијег мајстора препознаје у ставовима Глорија, Санктус и Агнус Деи. Са друге стране, у композицијама попут Прелудијума за „Пасију” и Псалма „Супер флумина Бабилонис” непогрешиво се уочава елеганција карактеристична за Фореову музику, као и привидна једноставност иза које се крије веома вешта оркестрација и мајсторско вајање хорског слога, иако су ова дела настала када је композитор имао само осамнаест година.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво