Грамофонија – Симфонијска дела Паула Хиндемита и Волтера Пистона

Снимке су забележили чланови Великог симфонијског оркестра Свесавезног радија СССР-а под управом Сама Хубада и Александра Гаука. Емитоваћемо запис са плоче продукцијске куће Мелодија објављене 1978. године.

Ови снимци забележени су још 1962. године и то најпре под етикетом Апрељевског завода, док су каснија реиздања, међу којима и примерак који емитујемо, објављивана у каталогу Мелодије. Занимљиво је да Хиндемитово остварење диригује југословенски уметник Само Хубад који је у то време био шеф диригент Словеначке филхармоније у Љубљани. С друге стране, Гауку, који је забележио Пистонову симфонију, ово је било једно од последњих снимања, с обзиром на то да је преминуо убрзо након објављивања плоче. Он је у овом периоду био стални диригент Свесавезног радија о чему сведочи и његова обимна дискографија из педесетих година. Упркос популарности у СССР-у шездесетих и седамдесетих година, није познато да ли су ови снимци објављивани на дигиталним носачима.

Ова плоча спада у групу не тако малобројних издања совјетског државног издавача која никада нису добила јединствен и по нечему особен омот. Први отисци Апрељевског завода су објављени у периоду када посебни омоти нису били уобичајени, те су плоче паковане у рукаве са генеричким дизајном и врло сведеним подацима о извођачима и ауторима, отиснутим на белој површини омота, налик на печат. Насупрот томе што је до краја шездесетих постало уобичајено и за Мелодију да за сваку плочу дизајнира посебан омот, ова пракса није потпуно напуштена о чему сведочи и ово реиздање с краја седамдесетих година. Наиме, иако садржи знатно више података и одштампан текст на полеђини, плоча и даље нема јединствено графичко решење, већ је коришћен стилизовани натпис "симфонијска музика" који је употребљиван и за друга издања.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво