Грамофонија – Дела Николаја Римског-Корсакова

Репродукујемо снимке са плоче продукцијске куће Мелодија објављене 1985. године које су забележили чланови Државног академског симфонијског оркестра СССР-а под управом Јевгенија Светланова.

Светланов је те године објавио осам албума, од којих је већина била са музиком руских композитора, а чак четири са делима Римског-Корсакова. Популарност овог аутора се огледа и у томе што су му у оквиру Мелодијине серије „Музичко стваралаштво народа СССР-a" била посвећена два винила, оба у интерпетацији Светланова и Државног академског оркестра. У вечерашњој емисији ћемо репродуковати један од ова два албума који садржи програмска дела и фантазије, док се на другој плочи налазе увертире и варијације овог руског аутора. Значајно је поменути да су преостала два издања са музиком Римског-Корсакова из ове године била објављена на компакт-дисковима под етикетом немачког дистрибутера совјетских плоча Еуродиск, а снимци које ћете слушати су се поново нашли у каталогу совјетског државног издавача и две године касније.

Сниматељка овог албума била је Маргарита Кожухова, која је са компанијом Мелодија отпочела сарадњу почетком седамдесетих година, и до овог албума је већ имала у свом опусу више десетина снимака претежно совјетске уметничке музике, који су често објављивани по неколико пута. На омоту који је израдио Борис Белов налази се детаљ са „Скице за сценографију за оперу Садко" Фјодора Фјодоровског, што је врло значајна допуна звучном садржају плоче, не баш уобичајена за Мелодијина издања.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво