Бетовенова колекција Еурорадија

Репродуковаћемо архивске снимке интерпретација виолинских соната Лудвига ван Бетовена. Слушаћете их у извођењу добитница Би-Би-Сијеве награде „Уметник нове генерације” Џенифер Пајк и Елене Јуриости. Ове снимке добили смо посредством међународне размене, у оквиру циклус којим се прославља 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена.

Елена Јуриости је америчка виолинисткиња, а у Би-Би-Сијевом програму Уметник нове генерације учествовала је од 2012. до 2014. године. Виолину је почела да свира са пет година, а већ са тринаест је имала прилику да наступа као солисткиња са Филаделфијским оркестром. Студије виолине похађала је на Кертис институту за музику и на Џулијарду, а професори су јој били Џозеф Силверстајн, Памела Френк, Ида Кавафиан и многи други. Наступала је са свим истакнутим оркестрима из Сједињених Америчких Држава, а такође је имала запажене наступе са Лондонском филхармонијом, симфонијским и филхармонијским оркестрима Би-Би-Сија, Филхармонијом из Вирцбурга и другим. У њеним интерпретацијама критичари пре свега истичу богатство тонских боја, нијансирани лиризам и одважан и атрактиван сценски наступ.

Британска виолинисткиња пољског порекла, Џенифер Пајк, музичко образовање започела је са пет година, а већ са десет имала је прилику да наступа пред Принцем од Велса у Краљевској опери Ковент гарден. Само две године касније, Би-Би-Си ју је прогласио Младим уметником године поставши тако најмлађи лауреат овог такмичења. Исте године је била и најмлађа победница на интернационалном такмичењу Мењухин. У Би-Би-Сијевом програму Уметник нове генерације учествовала је од 2008. до 2010. године.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво