Џез

Одабране нумере са концерта трија пијанисте Даниела Карлсона, одржаног 12. децембра прошле године у шведском граду Умео.

Даниел Карлсон је на шведској џез сцени позициониран као музичар широког стилског захвата и свирачке компетенције, и као такав радо виђен сарадник многих мејнстрим музичара - Нилса Ландгрена, Викторије Толстој, Ригмор Густафсон. Са друге стране, сарађује и са креативно амбициозним, модернијим саставима као што су Oddjob трубача Горана Кајфеша или бенд Магнуса Естрема, некадашњег бубњара e.s.t.-а. Као бендлидер објављује албуме већ пар декада и најкомотније се осећа у популарном формату клавирског трија. 

Са басистом Кристијаном Сперингом и бубњарем Фредриком Рундквистом снима од 2013. године, а већ у првом периоду заједничког рада освајају награду за џез групу године Шведског радија, као и још неколико престижних награда у земљи. Премда се у раду групе осећа дух великог Бобоа Стенстона, са којим је у различитим периодима сарађивала и Карлсонова ритам секција, трио у подједнакој мери баштини и скандинавску и америчку традицију пијанистичког трија. У том смислу се Карлсон надовезује и на естетику Бреда Мелдауа, док на скандинавској сцени парира Хелгеу Лиену, дискретно истражујући ширине пост-бапа 21. века.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво