Музеј звука – Ренесансне тужбалице из Португала

У вечерашњој емисији можете пратити ренесансне тужбалице из Португала у интерпретацији ансамбла Маријан консорт под управом Рорија Меклирија.

Окосницу албума под називом Pater peccavi овог аснамбла, на којем се налазе тужбалице и друга духовна дела позно-ренесансних аутора, чини миса Veni Domine Дуартеа Лобоа, док се на њему још налазе остварења Мануела Кардоза, Естеваа Лопеза Морага, Ириса Фернанђеза, Естеваа ђе Брита и Филипеа ђе Магаљенса.

У програмској књижици овог издања, уметнички директор и диригент ансамбла Маријан консорт, Рори Меклири, објашњава да су текстови тужбалица били посебно популарни током ренесансе, због свеприсутне опасности од смрти и потребе да се свакодневна патња учини подношљивијом захваљујући могућности спасења. Ипак, у неким случајевима, као у Енглеској током протестантске реформације, или у овом случају Португала, истраживачи у овим текстовима препознају и политичку димензију. Наиме, у периоду од 1580. до 1640. године, Португал је изгубио независност и био је под директном влашћу шпанских Хабзбурговаца. У избору ових текстова, Меклири препознаје потребу да се искажу жал за губитком самосталности и туга народа којим влада страна сила. Ова колективна жеља за рестаурацијом аутохтоне португалске династије позната је као „себастијанизам” - веровање да је млади краљ Себастијан, који је нестао 1578. године током војне кампање у Мароку, ипак жив и да ће се појавити и положити своје право на трон. Ово се, наравно није догодило и прошло је више од осамдесет година док Војвода од Брагансе, Жоао IV није од шпанских монарха преотео португалски престо.

Дела која се налазе на албуму Pater peccavi настала су управо у овом временском распону, а избор текстова недвосмислено указује да је реч о композицијама са снажном „себастијанистичком” поруком. То се пре свега односи на мису Veni Domine Дуартеа Лобоа, која је написана као „миса пародија” заснована на истоименом мотету Ђованија Пјерлуиђија да Палестрине. У овом мотету, верници моле Бога да се што пре врати на земљу, речима „олашкај неправде које су учињене твом народу, и позови да се врате у своју домовину они који су расељени. Усковитлај своју снагу, о Господе, и врати се како би нас спасао”.

 

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво