Архивски снимак Фестивала Промс 1987

Репродуковаћемо ексклузиван снимак концерта одржаног пре тридесет три године, 10. септембра 1987, у Ројал Алберт холу у Лондону, у оквиру Промса, који је у том периоду градио репутацију једне од најзначајнијих међународних музичких манифестација.

Наступали су Бечки филхармоничари, којима је то био тек други концерт на овом фестивалу, а дириговао је славни Ленард Бернстајн. Наиме, иако је тада био већ шездесетдеветогодишњак, Бернстајн је овим концертом као диригент дебитовао на Промсу, а потом је за живота на овом фестивалу наступио само још једном – јула 1988, три године пре смрти. Иначе, овај концерт, из циклуса Би-Би-Сијевих архивских концерата класичне музике, добили смо посредством међународне размене Еурорадија.

У првом делу изведен је Концерт за кларинет и оркестар у А дуру, Кехлова ознака 622 Волфганга Амадеуса Моцарта, у којем је солистичку деоницу свирао Петер Шмидл, тада почасни кларинетиста Бечких филхармоничара. У другом делу концерта маестро Бернстајн дириговао је једно од својих омиљених дела која су му, како је и сам више пута истицао, „најближа срцу” – Пету симфонију Густава Малера. Том приликом, како истичу критичари, Бернстајн је забележио раритетан снимак који данас сведочи да је ово једна од можда најбољих, а сада већ и антологијских интерпретација Малерове Пете симфоније, дела писаног у периоду композиторовог зрелог стваралаштва 1901. и 1902. године.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво