Светске музичке позорнице

Пијанисткиња Јулијана Авдејева свира дела Фредерика Шопена, Роберта Шумана и Франца Шуберта. Снимак је са концерта одржаног 19. фебруара прошле године у Концертној дворани Оперског града у Токију.

Јулијана Авдејева је рођена 3. јула 1985. у Москви, где је већ у петој години започела да учи свирање клавира у Школи за музичке таленте Сестара Гњесин, а потом је дипломирала на Универзитету уметности у Цириху. Након освојене прве награде на Међународном пијанистичком такмичењу Фредерик Шопен одржаном у Варшави 2010. године, на којем је била прва жена која је након више од четири деценије одликована највећим признањем, започела је њена плодна солистичка каријера, као и бројне понуде водећих светских дискографских кућа. Интересантно је истаћи да је Авдејева, поред Халине Черни-Стефањске, Беле Давидович и Марте Аргерич, тек четврта жена која је победила на овом престижном пијанистичком такмичењу. Поред тога, освојила је награде и на такмичењима у Бремену, Женеви, као и на популарном такмичењу Артур Рубинштајн у Пољској. Критичари је описују као интригантну пијанисткињу која „зна да пусти музику да дише", а чије интерпретације обилују јасноћом музичког израза, енергијом, елеганцијом, искреношћу и израженом скромношћу.

Музицирала је са познатим светским оркестрима попут Филхармоније Француског радија, Дрезденске филхармоније, Шкотског симфонијског оркестра Би-Би-Сија, Симфонијског оркестра из Базела, Филхармоније из Санкт Петербурга, Лондонске филхармонијe. Плодну сарадњу остварила је са диригентима међу којима се посебно издвајају Густаво Дудамел, Марин Алсоп, Марк Елдер и Томас Даусгард. Јулијана Авдејева наступа и као камерни музичар пре свега са ансамблом Кремерата Балтика и виолинисткињом Јулијом Фишер, а критичари и публика као изузетне издвајају и њене наступе на фестивалима у Салцбургу (који ове године обележава стогодишњицу од оснивања) и Луцерну.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво