Грамофонија

Вокалнa дела Франсоа-Бернара Маша и Ива Малеца

Вечерашњом емисијом завршавамо циклус у којем репродукујемо албуме из колекције проф. Весне Микић, посвећене историји електроакустичке и експерименталне музике. Чућете снимке објављене на плочи продукцијске куће Француске радио-телевизије 1972. године.

Машова композиција под називом Данаја је написана за дванаест вокалних солиста и перкусионисту, а посвећена је композитору Јанису Ксенакису. Према ауторовим речима, дело се може сматрати програмским остварењем које је инспирисано грчком митологијом, тачније причом о рођењу Зевсовог сина Персеја. Композиција је завршена 1970. године, а премијерно је изведена на фестивалу у Шираз-Персеполису у Ирану.

Додекамерон за дванаест вокалних солиста Ива Малеца је, према ауторовим речима, наставак истраживања могућности људског гласа која је започео у претходним остварењима, међу којима је најчувенија композиција Дахови. Звучност овог дела је тако сачињена од треперавих текстура уникатних сонорних објеката које производе певачи, што је посебно значајно с обзиром на то да је реч о снимку великог динамичког опсега, који је ипак успешно пренесен на винил.

Снимке које слушате су забележили Бернар Лиро, Женевјев Н'Жијен и Иван Деври, а дизајн омота је реализовала Мери-Елен де Ками. Програмски коментар је написао директор музичког програма Француског радија Клод Самуел.

Аутор емисије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво