Џез

Емитујемо снимак концерта квинтета Japanic пијанисткиње Аки Такасе, одржаног 2. новембра прошле године на Тампере џез фестивалу у Финској.

Јапанска пијанисткиња Аки Такасе једно је од најзначајнијих имена авангардног џеза на глобалној сцени, у последњих четрдесет година. Премда је каријеру започела у матичној земљи, а крајем седамдесетих почела да наступа и снима у САД, свој стваралачки рад везује за Берлин у коме живи већ тридесет три године. За то време сарађује са својим животним партнером и легендом европског фри џеза, Александером Фон Шлипенбахом, али и Јуџином Чедборном, Ханом Бенинком, Еваном Паркером, Дејвидом Марејем, и бројним другим ствараоцима из света џеза и сродних жанрова. У својој бендлидерској каријери истовремено се осврће како на дела значајних пијаниста попут Фетса Волера, Дјука Елингтона или Телонијуса Монка, али и прати савремене тенденције у музици инкорпорирајући и експерименталну ди-џеј естетику у свој рад. 

Управо је један од таквих кросовера и њен албум Thema Prima из прошле године, који је промовисала и на концерту у финском Тампереу. У овом квинтету друштво јој праве саксофониста Данијел Ердман, басиста Јоханес Финк, бубњар Даг Магнус Нарвесен и Винсент Фон Шлипенбах, који наступа као DJ Illvibe. Такасе овим материјалом одаје омаж како великанима клавира, тако и америчко-мексичком композитору Конлону Ненкероу, једном од пионира механичке музике, који је стварао дела на трагу Арта Тејтама са изузетно сложеним метричким шемама. DJ Illvibe користи семплове и турнтејбл ефекте, дајући ширину конвенционалној основи бенда који се креће у различитим смеровима, од експерименталне електронике до хип-хопа у џез контексту.

Аутор Никола Марковић 
Уредница Ксенија Стевановић

 

 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво