Читај ми!

Имагинарни пејзажи

Представићемо нумере са најновијег албума „Десет пута када је свет лагао” Брока Ван Веја, познатијег као bvdub, који је прошле године објавила италијанска дискографска кућа Glacial Movements коју води Алесандро Тедески.

Амерички електроничар Брок Ван Веј већ дуги низ година ствара амбијенталну музику на рубу експерименталне електронске сцене, с обзиром да често самостално издаје албуме и да живи изван великих центара овог музичког жанра у граду Шаосинг у Кини.

Како Ван Веј каже ово остварење је снимано уживо сваког десетог дана месеца у распону од десет месеци. Сваки 'тејк' представља, по аутору, сећање на један пут када је свет лагао. У музичком смислу пред нама је мекани, магловити и светли дрон који се смешта у нумере чија су трајања 7:52 и 7:53 секунде. Како је пред нама апстрактна звучна матрица, онда су ове чињенице довољне да разиграју машту у погледу могућег тумачење 'лажљивих ситуација' о којима Брок Ван Веј говори у наслову албума. Зашто је Ван Веј избарао тако егзактна трајања нумера и шта значе њихови криптични наслови попут Није твоје да владаш или Није твоје да поломиш или Није твоје да даш – остаје мистерија. Можда, уметник, кроз овај албум даје тајанствено упозорење о томе куда се креће данашњи свет, испуњен медијски посредованим лажним вестима, прегршти необавезујућих изјава и деструктивних потеза, те сталном трком за изградњом нових грађевина нове технологије и прозиводњом нових ствари, а да притом изостаје осврт на сва зла која смо као цивилизација направили планети и другим људима. У том смислу, умирујући дрон који ћете слушати у себи носи чудну, критичку оштрицу, али и позив на смирење и контемплацију.

Уредница емисије Ксенија Стевановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво