Промс 2019

Дела Карла Марије Вебера, Рихарда Вагнера и Сезара Франка изводи Краљевски филхармонијски оркестар. Диригује Марк Албрехт. Солисти су: Кристина Герке, сопран и Стивен Гулд, тенор. Снимак је са концерта одржаног 9. септембра у Ројал Алберт холу у Лондону.

Прошле године су организатори Промса, поред обележавања 125. годишњице од оснивања фестивала, посебну пажњу посветили и прослављању 150 година од рођења Хенрија Вуда, диригента и једног од оснивача овог фестивала, славећи читав низ његових достигнућа: од поновног извођења преко тридесет дела која је Вуд публици премијерно представљао на Промсу, па до читавих програма посвећених одређеним композиторима. Међу концертима која је Вуд организовао (а на њима и дириговао) посебно место имали су концерти одржавани понедељком, названи Вагнерове вечери, а који су привлачили и велику пажњу Промсове публике и критичара.

Концерт који репродукујемо у емисији, организатори су насловили Модерне Вагнерове вечери, а на њему је успостављена директна програмска веза са опусом овог немачког композитора, песника, есејисте и музичког теоретичара, чија личност је од великог значаја за историју музике, будући да је Вагнер један од највећих стваралаца на продучју опере, односно музичке драме, како је често волео да зове сопствена остварења овог жанра.

Концерт је започео музиком једног од оснивача немачке национале опере – Карла Марије Вебера – његовом драмском увертиром за Чаробног стрелца, оперу која је премијерно изведена 1895. године и то на четвртом Промсовом концерту. Други композитор чије је дело изведено на концерту који репродукујемо у емисији је Сезар Франк, који је у својим остварењима био инспирисан Вагнеровом музиком. Наиме, како истичу историјски извори, Франкова оданост Вагнеровом музичком етосу супротстављала се многим његовим савременицима у Паризу. Слушаћемо како Краљевски филхармонијски оркестар и диригент Марк Албрехт изводе Франкову симфонијску поему Проклети ловац, али и два дела произашла из пера Рихарда Вагнера: одломак под називом Жамор шуме из другог чина опере Зигфрид, као и одломке из Сумрака богова, последење од четири опере из тетралогије Прстен Нибелунга. Ови одломци изведени су attacca у другом делу концерта, а као солисти представили су се сопран Кристина Герке, која је певала ролу Брунхилде и тенор Стивен Гулд који је певао деоницу Зигфрида.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво