Музика света

Нумере са албума „Вијетнам: камерна музика долине Меконг”. Снимци су забележени на вијетнамском Музиколошком институту у Ханоју, у периоду од октобра 2010. до јануара 2011. године, а објавила их је француска продукцијска кућа Окора 2014. године.

Назив Đờn ca tài tử означава специфичан жанр камерне инструменталне и вокалне музике јужног дела Вијетнама. Đon (како се изговара у јужним крајевима), односно đan (у северним), односи се на инструменталну музику, док реч ca означава вокалну музику, а назив tai tu има двојако значење: односи се на „талентовану, надарену особу", али и на „аматера". Према тумачењима вијетнамских етномузиколога, назив Đờn ca tài tử означава "музику и песме аматера", а реч је, заправо, о музици за забаву коју једнако практикују и у којој уживају припадници свих друштвених слојева. 

Овај облик музицирања појавио се крајем деветнаестог века као спој ритуалне музике јужног Вијетнама – nhạc Lễ  и камерне музике каква је практикована у централним деловима и називана – nhac Hue. Нумере жанра đờn ca tài tử изводе ансамбли састављени од традиционалних инструмената из породице лаута – đờn kìm, шеснаестожичане цитре đờn tranh, двожичне виоле đờn cò, као и гитаре ghi ta phím lõm, која, заправо, представља вијетнамску адаптацију француске гитаре; као и монокорда đờn bầu, те различитих типова традиционалних свирала. 

Крајем тридесетих година прошлог века успостављен је основни репертоар сачињен од двадесет инструменталних комада. Међутим, иако у основи инструменталан, овај жанр је готово од самог почетка подразумевао и текстуалну пратњу. Како је у овом периоду и јужновијетнамска народна опера cải lương доживљавала свој процват (била је део позоришног репертоара средње класе током периода француске колонизације), интерпретатори жанра đờn ca tài tử користили су стилизоване покрете рукама приликом певања, дочаравајући, са једне стране, значења стихова и „казујући речи и покретом", док су са друге – правили директну везу са народном опером, која представља вешт спој традиционалних песама, музике и модерне драме.

На албуму који ћете слушати у емисији налази се 16 репрезентативних нумера жанра đờn ca tài tử. Ови примери засновани су на пентатонским модусима, а мелодије краси обилато коришћење вибрата, портамента, глисанда и различитих типова орнаменатације која их чини лепршавим и китњастим. 

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво