Нова дискографија – Албум „Омбра маи фу” Филипа Жарускија

Представљамо албум овог француског контратенора, на којем се налазе арије из опера Франческа Кавалија. Ово издање је прошле године објавила дискографска кућа Ерато, а у избору магазина Грамофон, проглашено је најбољим реситалом за 2019.

Назив албума Омбра маи фу већину љубитеља барокне опере асоцираће на добро познату арију Георга Фридриха Хендла из његове опере Ксеркс, настале скоро осамдесет година после Кавалијевог истоименог остварења, премијерно изведеног у венецијанском позоришту Санти Ђовани е Паоло 1654. Овом намерном „провокацијом" Жаруски као да је желео да изазове ефекат изненађења код слушаоца, који је од прве нумере суочен са савим другачијим барокним изразом – деликатним, прозрачнијим, али подједнако способним да дочара најдубља осећања протагониста. Говорећи о избору Кавалијевих дела за свој најновији албум, Жаруски је навео да је „од почетка каријере имао доста прилика да изводи музику (...) једног од најутицајнијих композитора у историји музике. Иако он није изумео оперски жанр, одиграо је кључну улогу у његовој популаризацији. Кавалијева музика прати сценску радњу са невероватном прецизношћу - имао је истоветан дар за писање и снажних ламената и комично-бурлескних сцена карактеристичних за његово доба, стварајући опере пуне разноликости и препуне живота", закључује Филип Жаруски.

На овом албуму, француског контратенора прати ансамбл Артаксеркс, док му се у дуетима придружују контраалт Мари-Никол Лемју и сопран Емике Борат.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво