Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Дубравке Стајић на Биографски лексикон „Банови Краљевине Југославије”, који су приредили Момчило Павловић, Предраг Вајагић и Небојша Стамболија, а објавио Институт за савремену историју из Беoграда.

Биографски лексикон Банови Краљевине Југославије један је од резултата два велика истраживачкa пројекта Института за савремену историју из Београда: „Конфликти и кризе - сарадња и развој у Србији и региону у 19. и 20. веку" и „Српско друштво у југословенској држави у 20. веку - између идеологије и диктатуре". Овaј лексикон предстaвља извесно превредновање југословенске и српске политичке елите у периоду од 1919. до 1941. године и, као такав, није лишен идеолошке пристрасности, али ипак пружа важан допринос у учвршћивању друштвене, националне и државне самосвести српског народа о сопственој улози у 20. веку, пише Дубравка Стајић. У књизи је обухваћено укупно 68 личности (банова, подбанова и управника градова) којима је заједничка особина била правничка професија, а остале карактеристике попут ауторитарности, организационе способности, спремности на компромисно политичко деловање па и на поједине неформалне методе рада, доприносе да ова студија постане узбудљиво историјско штиво и сведочанство о економским, националним, културним и политичким односима у Краљевини Југославији.

Чиатал Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво