Рефлексије

Стејн Верват: Гулаг и Холокауст у Кишовој „Гробници за Бориса Давидовича”

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ, у четвртак, 23. и петак, 24. јануара, можете слушати део под називом „Гулаг и Холокауст у Кишовој Гробници за Бориса Давидовича” из књиге Стејна Вервата о Холокаусту у југословенским књижевностима.

Стејн Верват у књизи Holocaust, War and Transnational Memory: Testimony from Yugoslav and Post-Yugoslav Literature (Routledge, 2018.) пише о настанку и трансформацији памћења Холокауста у социјалистичкој Југославији и на постјугословенским просторима. Верват разматра књижевне текстове о Холокаусту југословенских и постјугословенских аутора, смешта њихова дела у историјски контекст у коме су настала и говори о њиховој тадашњој рецепцији. Аутор показује на који начин писци који припадају различитим генерацијама Холокауст користе као мотив за разумевање екстремног насиља подједнако на локалном као и на глобалном нивоу.

Стејн Верват је ванредни професор на Одсеку за књижевност, регионалне студије и европске језике на Универзитету у Ослу. Превасходно се бави изучавањем савремене босанске, хрватске и српске књижевности и културе, културном историјом Балкана, упоредном књижевношћу и студијама памћења. Између осталог аутор је низа научних радова о представљању ратова из деведесетих година прошлог века у (пост) југословенској прози.

Текст који ћемо емитовати на Трећем програму превео је Александар Павловић.
Чита Биљана Јовановић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво