Трибине

Наталија Перишић: Жена и плаћени рад – промишљања са Симон де Бовоар

У емисији ТРИБИНЕ, у среду, 15. јануара, можете слушати излагање Наталије Перишић под називом „Жена и плаћени рад – промишљања са Симон де Бовоар”. Снимак је са Међународне радионице која је поводом седамдесет година од излажења култне књиге Симон де Бовоар „Други пол” недавно одржана у Француском културном центру у Београду.

Књига Други пол Симон де Бовоар написана је 1949. године као књижевно и филозофско дело. Ауторка је пре свега настојала да понуди одговор на питање: шта је жена? Де Бовоар, наиме, тражи да се вратимо овом изворном питању, пре него што се уопште можемо упустити у формулисање захтева и инсистирање на правима и дужностима грађанки. То примарно питање је онотолошко, шта јесте жена, а одговори на њега, којима су испуњене странице и странице ове незаобилазне феминистичке књиге долазе из биологије, психологије, социологије, књижевности, историје, педагогије, разматрања рада, брака, трудноће и материнства...

Други пол је преведен на више од четрдесет језика а идеје које су изнете у овом делу утицале су на формирање другог таласа феминизма. Превод на српско-хрватски језик појављује се 1982. године. Учесници радионице покушали су да сагледају Други пол имајући у виду време у којем ова књига настаје, као и начин на који се она перципира данас, седамдесет година касније.

Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво