Рефлексије

Ђорђо Агамбен: Principia hermeneutica

У емисији "Рефлексије" (четвртак, 9. и петак, 10. јануар) можете пратити студију Ђорђа Агамбена „Principia hermeneutica”. С италијанског превео Иван Миленковић. Чита Жељко Максимовић.

Тумачити увек значи разумевати. Али шта значи разумети и да ли постоји критеријум за правилно, односно погрешно разумевање? Најзад, шта радимо с тим кад разумемо да не разумемо, када знамо да не знамо? Ове класичне херменеутичке дилеме, на себи својствен начин - дакле сажето и неупоредиво духовито - поставља Ђорђо Агамбен, најпродорнији савремени филозоф.

Заплети на које Агамбен упућује показују сву сложеност једног наизглед једноставног захтева: када читамо ми читамо са захтевом да разумемо текст (иначе зашто бисмо читали), те је тумачење увек већ некакво разумевање, али заплети се усложњавају када је реч о филозофском тексту. Наиме, упозорава Агамбен, како читати филозофски текст у којем филозоф, по дефиницији, урачунава сопствено незнање? Сократова славна реченица да „зна да не зна" није пука досетка, већ својеврсни херменеутички програм који је уписан у сваки филозофски текст. Уколико, дакле, читамо филозофски текст и не разумемо шта је филозоф рекао, склони смо да узроке неразумевања потражимо у сопственом незнању. Али шта је, с друге стране, с незнањем филозофа? Наиме, шта ако узрок неразумевања није у нама већ у незнању филозофа? Да ли се, онда, из невоље неразумевања извлачимо тако што разумемо да филозоф није разумео? Или се, ипак, боримо против сопственог неразумевања додатним напорима да разумемо текст?

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво