Грамофонија – Ричард Морис изводи дела америчких композитора за оргуље

Репродукујемо снимке оргуљских остварења америчких композитора из 19. века са плоче коју је објавила продукцијска кућа New World Records 1976. године.

Морис је био један од најактивнијих америчких оргуљаша у другој половини XX века, иако се на основу релативно малог броја снимака објављених на плочама то не може увидети. Његова каријера је почела веома рано, када је након завршених основних студија добио стипендију француске владе за усавршавање код Нађе Буланже, а затим је као добитник Фулбрајт стипендије, наставио своје студије у Бечу код Рихарда Хаузера. Његови снимци су најчешће били тематски обједињени на винилима, те је поред плоче посвећене америчким ствараоцима XIX века, објављивао и албуме са музиком за црквене празнике и снимке ретко извођених виртуозних солистичких композиција. Данас су његови записи значајни и због нарочитих модела оргуља америчких градитеља на којима је свирао, а чији је тадашњи звук сачуван на Морисовим плочама.

Компанија New World Records је у колекционарским круговима била позната пре свега због своје серије Антологија снимљене америчке музике, којој припада и плоча коју емитујемо. Под овом етикетом су објављивани историјски значајни снимци, документарног карактера и готово свих жанрова музике у САД, али и комерцијална издања извођача поп музике. Историјски период од готово два века који покрива ова едиција, илустрован је најчешће раритетним записима познатих музичара или снимцима ретких инструмената америчких конструктора. У том смислу је Морисова плоча врло добар пример тога какав је репертоар промовисала ова кућа.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво