Оперска сезона Еурорадија 2019/20 – Петер Хајсе: Краљ и Маршал

У вечерашњој емисији представљамо први пут на нашим таласима оперу „Краљ и Маршал” данског композитора Петера Хајсеа која се сматра темељним остварењем данског музичког препорода и романтичарске опере у овој земљи. Овај есклузивни снимак начињен је на извођењу одржаном 22. маја у Краљевској опери у Копенхагену.

Петер Хајсе је композитор који се сматра водећим лиричаром данског романтизма. Рођен је у породици научника, али се определио за музику коју је студирао у родној земљи, а потом се усавршавао у Лајпцигу. По повратку у Данску дириговао је студнетским хорским друштвом, али му је релативно повољна финансијска ситуација омогућила да неометано компонује и држи приватне часове одабраној групи студената. У стилском смислу Хајсе је поштовао традицију и припада конзервативној струји музичког романтизма. Био је под великим утицајем Нилса Гадеа, од данских аутора, али се ослањао и на стваралаштво Бетовена, Менделсона и Шумана. Од краја пете деценије XIX века постао је активан и на пољу сценске, балетске и оперске музике. Ту је направио и највећи пробој јер се опера Краљ и Маршал сматра његовим ремек-делом и најзначијом данском опером XIX века. Ово дело стоји на размеђи старијег националног Зингшпила и новијих тендеција у музичкој драми, оличених у стваралаштву Вебера, Мајербера и Вердија.

Опера Краљ и Маршал обрађује догађаје из средњовековне историје Данске, тачније убиство Краља Ерика V Данског 1286. године. Оптужени су припадници његове гарде, од којих је Маршал Стиг Андерсен Хвиде и још осам завереника осуђено за убиство. Управо је Стиг главни јунак опере коју ћете вечерас чути. Писац Кристијан Рихарт, на основу балада, романтичарских комада и романа, је сачинио ефикасан либрето који је био по мери Хајсеове музике базиране на моћи мелодије и песме. Иако историјски није познат разлог због чега су заверници убили краља Ерика V Данског, који иначе у овој земљи носи и назив „Превртљиви", Хајсе и његов либретиста су се определили за угао љубоморе, тако погодан за оперски заплет.

Садржај опере је укратко следећи: велики заводник, краљ Ерик успева да заведе часну Госпу Ингеборг, супругу храброг и витешког маршала Стига Андерсена. Уз помоћ других завереника, а посебно краљевог собара Ранеа Јонсена, Стиг успева да убије краља из освете. Као представница народа, али и још једна жртва краљевог завођења, појављује се убога Асе која добија централно место у опери, а њене песме - познате под називом Асине песме - често се изводе и штампају независно од опере.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво