Хроника Трећег програма

Можете пратити осврт Долорес Станојевић на изложбе „Сто година Требеништа” и „Велика степа: историја и култура” одржане у Археолошком музеју Северне Македоније, а потом текст Срђана Вучинића „Магијско кружење ликова”, написан поводом смрти сликара Милана Туцовића.

Током лета у оквиру пројекта „Процесија златног човека кроз музеје широм света" у Скопљу су одржане две значајне изложбе: Сто година Требеништа, која је реализована у срадњи Народног музеја Београда, Археолошког музеја Скопља и Националног археолошког института и Националног музеја у Софији, док је друга поставка Велика степа: историја и култура заправо гостујућа изложба казахстанског националног музеја. Како нас обавештава Долорес Станојевић, обе изложбе ће осим у Скопљу бити приказане у многим другим градовима, те ће поставку Сто година Требеништа током наредне две године моћи да види и публика из Беогрaда, Софије, Париза, Беча, Загреба и Минхена, док се Велика степа: историја и култура која је већ била изложена у Минску, Москви, Гдањску и Сеулу, после Скопља, сели у друге градове Европе, Азије и Сједињених Америчких Држава.

* * *

У Београду је 2. августа преминуо сликар и вајар Милан Туцовић, а своје сећање на њега Срђан Вучинић повезује са гласом литeрарне фикције Данила Киша, који је имао посебан значај у настајању, профилисању и усложњавању ликовног света овог уметника: „Слике-објекти, кутије-триптиси, осликани механизми и естетски машинизоване слике Милана Туцовића сведоче о ретком културном и цивилизацијском вишегласју. Безбројни историјски тренуци и минула раздобља, драме многих егзистенција (знаних и незнаних које из њих проговарају) творе једну духовну целину, један летопис вечности. Туцовићева уметност спонтано ниче из запитаности пред Човеком. Пред апоријама свачије, па и наше егзистенције, што су пред њим израњале из неких заборављених живота, минулих епоха. И по тој запитаности и задубљености у људско, овај је сликар сродник великим приповедачима-старинарима, Кишу, али и Андрићу и Борхесу".

Читао Александар Божовић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво