Имагинарни пејзажи

Представљамо албум „Sacred Geometry” (Света геомтерија) британског елетроничара Алекса Смолија, познатијег као Олан Мил. Издање је објавила кућа DRONARIVM крајем септембра ове године.

На овом остварењу уметник покушава да искаже оно што назива „математичком елеганцијом природе", пресликавајући геомтеријске форме у звучни свет. И наслови нумера указују на спрегу између математике и природе - попут златног пресека, круга и сфере, фрактала и сличног. Наравно ови математички појмови и елементи геометрије су били инспирација музичарима различитих генерација и различтих епоха: сетимо се само Бартока и његове примене Фибоначијевог низа, односно пропорција златног пресека у његовим композицијама.

У првом делу албума налазе се концертни снимци које је Смоли остварио на фестивалу Le Guess Who? у Утрехту. Овај сет је био базиран на звуцима гласа, гитаре, синтисајзера и теренских снимака који су процесовани у колаж медитативних звукова. У другом делу албума Света геомерија снимљени акустички звуци су спојени са комплекснијим и грубљим електронским захватима, а уметник сматра да је овакав рад најбоље успео у нумери Тороиди, која се налази на средини албума. Пред нама је музика базирана на светлим, меканим, циркуларним дроновима, готово воденог квалитета, која плени својом избалансираношћу и симетричношћу, задржавајући у себи постулате односно терапије звуком којом се Алекс Смоли иначе бави.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво