Месец немачког џеза

Слушаћете снимак концерта Ахима Кауфмана и Кристијана Лилингера, одржаног 20. маја ове године у емисији Студио 6, у оквиру Ринг Ринг фестивала.

Ахим Кауфман и Кристијан Лилингер су годинама уназад међу водећим авангардним џез музичарима у Немачкој. Кауфман је нарочито активан од деведесетих када је био део живе амстердамске сцене, да би потом то богато искуство пренео и у своју земљу. Тренутно је стациониран у Берлину. Лилингер је, премда и даље млад, вероватно најзапосленији немачки џез бубњар, са низом пројеката везаним за реномирану издавачку кућу Cleen Feed Records.

Њих двојица, заједно са басистом Робертом Ландферманом чине трио Grünen, који је активан од 2009. године. Чињеница да су први заједнички концерт у Келну одсвирали као потпуну импровизацију, без претходног увежбавања и заједничког рада, суштински је одређујућа за њихов рад. Њихова музика се лабаво ослања на теме, али своје упориште не проналази у појединачним солистичким деоницама колико у сталној интеракцији. На концерту одржаном у београдском Студију 6, у оквиру овогодишњег издања Ринг Ринг фестивала, Кауфман и Лилингер су наступили у сведеној дуо формацији, разноврсно истражујући сву ширину властитих импровизаторских потенцијала.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво