Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Николе Марковића на 35. Београдски џез фестивал, а потом и осврт Дејана Петровића на филмове Флоријана Хенкела фон Донерсмарка „Живот других” и Јана Форсајта и Џејн Полард „20000 дана на земљи” приказане на15. филмском фестивалу Слободна зона.

Од 22. до 27. октобра у Комбанк дворани и Дому омладине одржан је 35. Београдски џез фестивал који је, према речима Николе Марковића, био врло амбициозно конципиран. Одабир извођача је био веома шаролик, од великих мејнстрим звeзда, попут Стенлија Кларка и Дајен Ривс, до најсвежијих имена савремене европске сцене. У тексту ће посебно бити речи о концертима које су одржали Mangus Big Band, Чарлс Лојд, Жоао Мортагва са својим квартететом Axes, као и виолинста Тео Секалди са секстетом из Француске под називом Freaks.

* * *

У више биоскопских дворана у Београду, Новом Саду и Нишу од 7. до 12. октобра одржава се 15. филмски фестивал Слободна зона. Из програма „Најбоље од Слободне зоне", којим овај фестивал обележава свој јубилеј, Дејан Петровић издваја фимове Флоријана Хенкела фон Донерсмарка Живот других и Јана Форсајта и Џејн Полард 20000 дана на земљи. Да подсетимо, Донесмарков филм је снимљен 2006. године, а за тему има репресивни режим Источне Немачке, док у остварењу 20000 дана на земљи, снимљеном 2014. године, пратимо један дан у животу Ника Кејва.

Читала Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво