Месец немачког џеза

Вечерашњом емисијом започињемо серијал у којем ћемо представити одабране концерте и албуме музичара из ове земље. У првој емисији серијала, слушаћемо нумере забележене на наступу пијанисте Флоријана Вебера, одржаног 9. јуна ове године на INNtöne џез фестивалу у Аустрији.

Немачки пијаниста Флориjан Вебер припадник је средње генерације савремене европске џез сцене. Након школовања на Берклију у Бостону, од раних дана каријере окреће се ауторском раду у властитим саставима, као и сарадњама са значајним именима светског џеза. Након што је раних двехиљадитих оформио трио са Џефом Денсоном и Зивом Равицом, брзо им се придружује и легендарни саксофониста Ли Кониц. У групи Biosphere свирао је са Лионелом Луекеом, Томасом Морганом и Деном Вејсом, да би с преласком у ECM Records основао нови квартет с променљивом концертном поставом.

На INNtöne џез фестивалу, са Вебером свирају трубач Ралф Алеси, басиста Мајкл Бенита и бубњар Нашит Вејтс. Бендлидеров ауторски репертоар на концерту је у функцији импровизаторског расвиравања студијског материјала, на раскршћу пост-бапа, модерног њујоршког звука и авангардних излетања из основног тематског оквира бенда. У том смислу су Вебер и Алеси најдоминантнији актери овог снимка, који се с лакоћом крећу кроз бројне варијације у динамици и темпу које диктирају Бенита и Вејтс.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво