Мајстори барока

Композиције Јохана Адама Рајнкена

Премда не постоје прецизни подаци о месту и датуму рођења Рајнкена, сам аутор је навео у наслову своје збирке Хортус Музикус да је рођен у Девентеру у Холандији, а претпоставља се око 1643. године. Основно музичко образовање стицао је у родном граду, а потом одлази у Хамбург где се образовао код Хајнриха Шајдемана, који је у то време радио као оргуљаш у цркви Свете Катарине. Једно време радио је као градски музичар у Девентеру, а потом се враћа у Хамбург где је прво деловао као Шајдеманов асистент, а након смрти старијег мајстора, постављен је на место главног оргуљаша у цркви Свете Катарине. На овој позицији остао је све до своје смрти, 1722. године. Активно је учествовао у музичком животу Хамбурга и био један од оснивача тамошње оперске куће. Заједно са Дитрихом Букстехудеом, сматран је једним од најзначајнијих оргуљаша последње трећине 17. века.

Но, и поред славе и дугог и активног музичког живота, остао је сачуван веома мали број дела Јохана Адам Рајнкена, и то само инструменталних, будући да сам аутор није био заинтересован за објављивање својих дела.

Збирка Хортус музикус из 1687. године, једна је од ретких сачуваних и у њој се налази шест партита, обликованих на исти начин: започињу сонатом у стилу да кијеза са лаганим уводом и брзом фугом, након којих следе солистички ставови прво виолине, а потом виоле да гамба које изводе исти материјал. Затим следе четири плесна става: алеманда, куранта, сарабанда и жига, у којима се користи исти или делимично исти хармонски и мелодијски материјал , али у различитим метричким и ритмичким облицима.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво