Нова дискографија – Дела Оливјеа Месијана

У емисији представљамо албум оркестра Тонхале из Цириха под управом Пава Јервија, на којем се налазе дела Оливјеа Месијана, који је пре три дана објавила дискографска кућа Алфа.

За своје прво дискографско издање са оркестром на чијем челу се налази од ове сезоне, Паво Јерви је одабрао стваралаштво Оливјеа Месијана, објашњавајући свој избор овим речима: „Месијан је, са данашње тачке гледишта, после Друге бечке школе, после француског серијализма и свега што смо искусили, чини ми се најоригиналнији и апсолутно једиствен глас. Потребно је да чујете само три секунда неког Месијановог дела и бићете истог трена сигурни да је то његова композиција. Његов стил је тако јасан: фантастичан хармонски језик, који повремено може бити збуњујући јер нисте сигурни куда води - а опет, са друге стране, има ту унутрашњу логику која је савршено јасна", закључује Јерви.

На овом албуму, налазе се дела из раног, као и позног стваралачког периода композитора - Блистава гробница из 1931, симфонијска медитација Заборављене жртве настала годину дана раније, те четири симфонијске медитације Успење из 1933, као и композиција под називом Осмех из 1989. године.

Говорећи о музици овог аутора и односа који музичари у оркестру имају према њој, Јерви је нагласио да је, док је био на челу Париског оркестра, био изненађен због „тешког односа" који имају са његовом музиком, јер им се чини да је она „изван њихове зоне комфора". Ипак, Јерви наглашава „Месијан је апсолутно генијалан композитор и желео сам да свој мандат са оркестром Тонхале из Цириха започнем албумом посвећеним његовим симфонијским делима".

Уредница емисије: Ивана Неимаревић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво