Век хармонике – Еуфонија 2019: Наступи Милоша Катанића и Бранка Џиновића

У другој емисији циклуса посвећеног 4. Интернационалном фестивалу хармонике и камерне музике «Еуфонија», који је од 23. до 26. маја одржан у Новом Саду, чућете наступе два наша истакнута уметника: Милоша Катанића и Бранка Џиновића. Они су премијено извели композције Кима Хелвега и домаћих младих аутора: Марка Дулића, Станиславе Гајић и Маје Боснић.

© Nina Miljush

На почетку емисије слушаћете премијерно извођење концертантне композиције Кима Хелвега. Уз пратњу Зрењанинског камерног оркестра под управом Микице Јевтића, хармоникаш Милош Катанић извео је Лајманов концерт за хармонику и гудаче, дело којим је обогаћена не тако обимна литература за овакав извођачки ансамбл. Концерт чувеног данског композитора, први је који је написан за хармонику и гудачки оркестар новом композиторском техником, односно музичко-научним жанром под називом Квантна музика. Инициран од стране Музиколошког института Српске академије наука и уметности, пројекат Квантна музика окупио је најеминентније европске научнике - квантне физичаре, композиторе и музичаре, у креирању нове музике.

© Nina Miljush

Интернационални фестивал хармонике и камерне музике «Еуфонија» настао је из жеље да се оформи манифестација која ће окупљати младе талентоване акордеонисте и педагоге и допринети афирмацији наших уметника на међународној сцени. Према речима организатора, један од циљева фестивала је и мотивисање домаћих аутора да пишу солистичка и камерна дела за саставе са хармоником. Та сарадња је формализована 2015. године кроз пројекат „Нова српска музика за хармонику", захваљујући ком су представљена бројна дела за соло хармонику и различите ансамбле са хармоником, младих композитора. Треће вече фестивала било је посвећено управо остварењима домаћих аутора Марка Дулића, Станиславе Гајић и Маје Боснић, која су објављена у збирци под називом Бајке за децу. Назив збирке указује на тему коју су организатори фестивала предложили ауторима, али и на технички ниво композиција, будући да је овим делима обогаћена школска литература за хармонику.

У интерпретацији Бранка Џиновића слушаћете Три илустрације за хармонику Марка Дулића, Рагу и игру Светлане Гајић и C:\ GAME> start Маје Боснић.

Уредница емисије: Марија Вуковић.


 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво