Акил Гупта и Џејмс Фергусон: Изван „културе“: Простор, идентитет и политка различитости

У емисији СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ у четвртак и петак можете слушати текст Акила Гупте и Џејмса Фергусона под насловом „Изван „културе“: Простор, идентитет и политика различитости”.

Акил Гупта и Џејмс Фергусон у овом тексту настоје да питање простора и места обраде заједно са уско повезаним проблемима, као што су локација, измештање, заједница и идентитет. Аутори посебну пажњу посвећују обновљеним интересовањима за теоретизовање простора у постмодерној и феминистичкој теорији, отелотвореним у представама као што су надзор, паноптикум, симулакрум, детериторизација, постмодерни хиперпростор, гранични простори и маргиналности.

У том контексту, Гупта и Фергусон разматрају четири основне групе проблема. Прва се тиче питања оних који настањују границе националних држава, јер се фикција о културама као издвојеним феноменима налик на објекте, који заузимају одређене просторе, показује неверодостојном за оне који живе у пограничним областима. Друга група проблема, који настају имплицитним мапирањем култура на места, одговорна је за културне различитости унутар локалитета. Треће, ту је и важно питање постколонијализма, то јест којим местима припадају хибридне културе постколонијализма. И последње, али најважније, као изазов изломљеном пејзажу независних нација и аутономних култура, намеће се питање разумевања друштвених промена и културних трансформација као смештених унутар међусобно повезаних простора.

Текст је преузет из првог броја часописа Cultural Antropology за 1992. годину.

Превела с енглеског Mирјана Стефановић.
Читала Душица Мијатовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво