Директан пренос са Фестивал ране музике у Утрехту

Вокално-инструментални ансамбл Љи Анђели и квартет Сине Номине под управом Стефана Меклауда изводе "Стабат матер" четири композитора: Доменика Скарлатија, Арва Перта, Ђованија Пјерлуиђија да Палестрине и Ђованија Батисте Перголезија.

Химна Стабат матер потиче из 13. века, а први пут је искоришћена као музички предложак, тачније за монофону секвенцу, у 15. веку. Убрзо након тога, написане су и полифоне композиције из пера аутора који су били инспирисани темом о Девици Марији која у подножју крста оплакује свог сина.

Композиције „Стабат матер" које ћете слушати током преноса, настајале су у распону од 4 века.

Фестивал ране музике у Утрехту установљен је 1982. године као десетодневна манифестација у продукцији Организације за рану музику. Циљ фестивала јесте да одржи интересовање за музику прошлости и подстакне нова истраживања у домену музичког извођаштва. Тема овогодишњег фестивала је Напуљ, као извориште огромног неискоришћеног музичког наслеђа. Напуљ је био центар развоја вокалне музике, опере, серенада и светковина на води. Својим осећајем за мелодију, композитори попут Перголезија, Леа и Винчија мапирали су стил на који ће се ослонити аутори галантне и класичне епохе.

Уреднице преноса Ивана Неимаревић и Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво