Имагинарни пејзажи – Остварења Кејт Кар

Представићемо нумере са албума “Ствар по себи, а не мит” (The Thing Itself and Not The Myth) Кејт Кар који је у новембру прошле године објавила америчка дискографска кућа Glistening Examples, као и са њеног остварења “Прича нас окружује” (The Story Surrounds Us) из 2017. године у издању The Helen Scarsdale Agency.

Аустралијска уметница Кејт Кар, која живи и ради у Лондону, истражује комплексан звучни свет нашег природног окружења. Вешта сакупљачица теренских снимака, она их комбинује са инструментима и звуцима насталим људским рукама, како би приказала преклапања између природе и културе, односно несавршености које из овог акустичког сусрета настају.

Албум Ствар по себи, а не мит (The Thing Itself and Not The Myth) настао је од звукова сакупљених испод површине мора и на морским обалама. Дрон структуре настале су када је Карова потопила звучник који се користи за синхроно пливање у фјорд. Такође, користила је звукове радија, Морзеове азбуке и гакање дивљих гусака. Материјал за албум је прикупљан на Исланду, у Ирској, Француској и Шкотској, а ово остварење је инспирисано песмом америчке песникиње Ејдријен Рич „Заронити у олупину” из чијих стихова Кејт Кар бира евокативне наслове својих нумера. У звучном смислу Кејт Кар гради понируће слушалачко искуство, истовремено апстрактно и хиперреално, које носи метафизички квалитет преиспитивања комплексности бивања ствари, али и наш емотивни однос према звуцима објеката, окружења и живота.

Једанаести албум Кејт Кар Прича нас окружује (The Story Surrounds Us) издао је 2017. године лејбл The Helen Scarsdale Agency. За његов настанaк уметница каже: „Овај албум је, у неку руку, о немиру, о неугодном мигољењу мене саме на различитим местима где сам боравила, о борби да искујем везу између мог унутрашњег света и других простора и особа које сам срела. Мислим да се у нумерама осећа та нелагода и напор, кроз лепе, али и промашене тренутке интимности... у тешком и изобличеном контексту путовања.”

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво