Имагинарни пејзажи

Представљамо албум „Vanitas" америчких уметника Маркуса Фишера и Бурка Џема који је 26. априла прошле године објавила америчка дискографска кућа Dragon's Eye Recordings.

У наслову албума налази се сликарски жанр из XVII века који је указивао на пролазност живота, узалудност задовољства и сигурни хоризонт смрти. Ове слике које су често у форми мртвих природа јукстапонирале елементе богатства и симболе ефемерности искуства, биле су посебно присутне у холандском сликарству барокног периода. Сам албум Vanitas резултат је заједничког наступа Маркуса Фишера и Бурка Џема у оквиру амбијенталне серије Блум која се одвијала у Портланду у зиму 2018. године. Фишер је уметник који негује амбијенталну музику изузетне суптилности и балансиране, топле атмосфере, користећи рањиву природу магнетофонске траке. Бурк Џем, са друге стране, се бави звуцима окружења и природе, које активно истражује у својим пројектима посвећеним акустичној екологији и слушању.

Резултат је амбијентална музика испуњена финим детаљима, али довољно разноврсна и топла да слушалац природно урања у звучна дешавања која креирају двојица уметника. Албум је такође и сведочанство дубоког слушалачког разумевања између Фишера и Бурка, који стварају сонично уточиште за контемплацију над пролазношћу егзистенције и сталном променом предмета и природе који нас окружују.

Уредница емисије Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво