Научни скупови

Језик, књижевност, контекст – говори Виолета Јањатовић Весић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком пратите снимке са конференције „Језик, књижевност, контекст”, која је одржана 12. и 13. априла на Филозофском факултету Универзитета у Нишу. У другој емисији овог циклуса можете слушати снимак излагања Виолете Јањатовић Весић „Новоисторијско тумачење женских гласова у контексту Америчког рата за независност: сличај Грејс Гроуден Галовеј”.

Испитивањем историографске грађе о Америци у њеном револуционарном периоду (1775-1783), опажа се да је фокус свих активности и дешавања везан за мушки род, те Виолета Јањатовић Весић поставља питање каква је била улога жена у том времену. Иако је у току рата било неколико жена, које су прерушене у мушкарце директно учествовале у борбама, већина је остајала код куће, преузимајући улоге мужева, очева и браће, бранећи дом и водећи домаћинство. Оне су се неретко суочавале и са неизоставним трагедијама рата, а већина њих је ова искуства бележила у дневницима и писмима која су размењивале са женама исте политичке идеологије.

Да би се у потпуности разумела историја америчког уставно-револуционарног периода, неопходно је чути и разумети гласове жена које су у том период живеле. У ту сврху, веома је интересантан случај Грејс Гроуден Галовеј, која је у Америчком рату за независност заступала страну лојалиста. Анализом њених списа, Виолета Јањатовић Весић закључује да је сваки њен потез био на неки начин дефинисан њеним полом и културноисторијским приликама тог периода. Новоисторијским тумачењем и укрштањем текста њених приватних докумената и контекста Америчког рата за независност, сагледава се једна нова перспектива која је ратним исходом и победом патриота потпуно избрисана.

Следећег четвртка, 2. маја, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво