Музеј звука

Миса „Mater Christi” Џона Тавенера

Ова миса припада корпусу дела која су дуго била заборављена и неизвођена, јер су се током векова изгубили потпуни записи свих деоница. Сама миса и антифон на којем је заснована налазе се у рукописима похрањеним у Питерхаусу у Кембриџу, али без сачуване тенорске деонице. Међутим, установљено је да поменути антифон постоји у другим сачуваним рукописима, те су истраживачи са великом сигурношћу реконструисали недостајућу тенорску деоницу мисе.

Тачан датум и околности настанка ове мисе нису познати. Тавенер је био у својим раним тридесетим, када је 1526. године постао хоровођа новог колеџа у Оксфорду, који је основао кардинал Вулси, а који ће касније бити познат као Christ Church. Ипак, претежно декламаторни стил овог дела тада није био у моди, те се претпоставља да је дело настало након што је композитор напустио Оксфорд 1530. године. У тренутку када је обједињена компилација рукописа сачуваних у Питерхаусу – средином четрдесетих година 16. века – стил заступљен у миси био је доминантан у енглеској музици, те се претпоставља да је дело настало у том периоду. Иако није познат ни повод настанка ове мисе, наслов дела, у којем је наведено да је „заснован на химни Мајке Божје” јасна је индикација да је дело било извођено током маријанских светковина током 16. века.

Упркос претежно декламаторном стилу, миса Mater Christi је остварење великог обима и комплексности. Сви делови антифона на којем је миса заснована се појављују током мисе, неки и више пута, а само почетак представља мото, или „главни мотив” којим почињу сви ставови ординаријума. У вечерашњој емисији слушаћете ову мису, као и пропријумске ставове извођене у оквиру литургијске службе за коју је намењена, у интерпретацији хора Катедрале Крајстчрч под управом Стивена Дарлингтона.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво