Антологија српске музике

Дела Петра Бергама: Concerto abbreviato за кларинет соло, композиција Navigare necesse est, Концертантна музика и Прва симфонија, опус 2

Петар Бергамо је рођен у Сплиту 1930. године. Студирао је композицију на Музичкој академији у Београду у класи Станојла Рајичића, а дириговање у класи Живојина Здравковића. Године 1966. постао је асистент на Катедри за композицију. Поред оркестарских и камерних остварења, писао је и музику за филм и радио драме, а оркестрирао је и балет Војислава Вучковића Човек који је украо Сунце. Бергамо припада групи југословенских композитора који су већ од почетка шездесетих година прошлог века заузели истакнуто место на српској музичкој сцени.

Према речима Властимира Перичића, у својим остварењима Бергамо полази од емоционалности и звучности позно-романтичног стила. У раним делима тежио је савременијем хармонском изразу у оквирима класичне формалне конструкције, док композиције из зреле фазе обилују модерним звучним језиком, снажном експресивношћу и богатим оркестарским колоритом.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво