Књига за слушање

Кармен Мартин Гајте: Иза завесе (13)

У атмосфери Франкове Шпаније (педесетих годинa прошлог века) - тоталитарног друштва и малограђанског лицемерја, који гуше сваку индивидуалност - протагонисти романа „Иза завесе" покушавају да нађу сопствено место и да свој живот учинe смисленим и срећним. Учмалу средину шпанске варошице тога доба уздрмaће долазак младог прoфесора немачког језика - странца који представља потенцијалну опасност по читав тамошњи систем вредности.

Кармен Мартин Гајте (Carmen Martĺn Gaite) рођена је 8. децембра 1925. године у Саламанки. Није похађала ниједну школу јер је њен отац био либералних уверења и није желео да му се кћи школује у верским институцијама, тако да је Кармен Гајте прво образовање стекла од приватних наставника. Од 1943. године студирала је филозофију на Универзитету у Саламанки, где су јој предавали Франциско Малондано, Антонио Товар, Мануел Гарсиа Калво и други. У том периоду постаје дописница часописа Trabajos y días, где објављује своје прве песме, а такође се интересовала за позориште и глумила у неколико представа. У лето 1948. године, након завршетка студија ромске филологије, добила је стипендију за даље студирање у иностранству, где је усавршила француски језик и упознала се са отворенијим и космополитским друштвом, да би се потом преселила у Мадрид и припремала докторску дисертацију коју, међутим, никада није завршила. Објавила је више од десет романа, три збирке кратких прича, две књиге дечје литературе и неколико драма за позориште и телевизију. Умрла је 23. јула 2000. године у Мадриду.

Кармен Мартин Гајте присуство младог професора Пабла Клајна у животима главних јунака дочарава тако што своје ликове изводи на позорницу романа, па они сами, својим речима и поступцима, оживљавају слику једне епохе. Стога је дијалог изузетно важан елемент овог романа. Било да протагонисти добровољно пристају на сва правила, или бивају присилно интегрисани, ауторка остаје искрено запитана да ли ће одлуку о отпору средини пратити и снага да у њој истрају и да створе сопствени свет. За роман Иза завесе Кармен Мартин Гајте је добила и награду „Надал", а многи га сматрају и њеним најбољим делом, те је, сходно томе, увршћен у листу сто најбољих романа 20. века на шпанском језику, у избору часописа Ел Мундо.

Уредници емисије Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво