Читај ми!

Грамофонија – Трио Лоренц

Трио Лоренц изводи дела Хоакина Турине, Јозефа Сука и Лојзеа Лебича. Емитујемо записе са плоче коју је објавила РТВ Љубљана 1975. године.

Трио Лоренц, који су основали браћа виолончелиста Матија, пијаниста Примож и виолиниста Томаж, сматра се најзначајнијим и најдуговечнијим камерним словеначким ансамблом. Три брата су своју заједничку музичку каријеру започела 1954. године, оснивајући састав који ће се бавити превасходно интерпретацијом дела аутора XX века, са фокусом на словеначко и југословенско стваралаштво. Њихове активности су биле углавном везане за концертне дворане, а наступали су у свим значајнијим европским музичким центрима. Поред тога, премијерно су извели велики број дела југословенских аутора, а имали су и удела у афирмисању мање познатих стваралаца, као што је Хоакин Турина чија су дела била практично непозната ван гитаристичких кругова. Дискографија овог трија обухвата скроман број винила, али је у последњих двадесетак година објављено доста њихових снимака на дигиталним носачима који пружају увид у мање познат аспект деловања ансамбла. Уз самосталне наступе, трио Лоренц је често сарађивао са пијанистима и певачима, остварујући значајне записе међу којима се истиче албум са делима словеначких аутора, али и Бетовеновим и Рахмањиновљевим остварењима овог жанра, објављен 2011. године. Плоча коју емитујемо верно илуструје извођачку поетику овог ансамбла, с обзиром на то да је се на њој налазе снимци дела каква су најчешће изводили на својим наступима.

Продуцент ових записа био је Митја Гобец који је током седамдесетих и осамдесетих година реализовао велики број записа за љубљанску радио-телевизију, међу којима се могу издвојити бројни албуми са уметничком музиком, али и веома успешне плоче са фолклорним ансамблима и новокомпонованим песмама. Занимљиво је истаћи да његовим опусом доминирају вокална и вокално-инструментална дела, те је албум трија Лоренц један од ретких потпуно инструменталних винила који је реализовао. Омот плоче је дизанирао Матјаж Випотник, редовни сарадник компаније Хелидон, која је поизводила виниле за РТВ Љубљана. Он је израдио већи број омота за плоче са уметничком музиком, а обједињује их акценат на правилним геометријским облицима који уоквирују графичке и фотографске сегменте.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво