Савремена српска музика

Дела Милице Ђорђевић

Милица Ђорђевић је рођена у Београду 1984. године, а студије композиције завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Исидоре Жебељан. Професионално усавршавање наставила је у Стразбуру, где је завршила специјалистичке студије композиције на Конзерваторијуму у класи Ивана Феделеа, а потом и у Паризу, где је на институту ИРКАМ похађала студијски истраживачки програм електронске и компјутерске музике и композиције. Последипломске студије 3. степена је завршила на Високој школи за музику Ханс Ајзлер у Берлину, у класи Ханспетера Кибурца, а у овом граду остала је да живи и после завршетка студија.

Учествовала је на бројним курсевима и фестивалима у Мецу, Дармштату, Блонају, Амстердаму и Апелдорну. Међу признањима које је ова уметница освојила треба свакако истаћи награду фондације Ернст фон Сименс за 2016. годину; затим бијеналну Белмонт награду за савремену музику фондација Фроберг-Шнајдер за 2015; награду Министарства културе и Сената Берлина 2013; прву награду на такмичењу Фестивала у Луцерну 2013, као и награду Немачке музичке критике за најбољи компакт диск, који је ове године освојило издање са њеним камерним делима. Управо ће музика са овог албума, у издању издавачке куће Wergo, испунити вечерашњу емисију.

Било да је реч о обимним оркестарским композицијама, попут остварења Quicksliver, односно Жива, коју је прошле године поручио Баварски симфонијски оркестар, или камерних композиција које чете вечерас слушати, Милица Ђорђевић у својим радовима пре свега испитује однос времена и простора, стварајући звучне структуре које су стално у покрету, флуктуирајући од прозрачних пасажа, до густих, изразито ескпресивних одсека.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво