Књига за слушање

Тахар Бен Желун: Брак из задовољства (11)

У емисији КЊИГА ЗА СЛУШАЊЕ, коју Трећи програм реализује у сарадњи са издавачком кућом Клио, током марта можете пратити роман „Брак из задовољства” мароканског писца Тахара Бен Желуна, који је 2016. године објавио париски издавач Галимар. Књигу је с француског језика превела Љиљана Мирковић. Чита Дејан Ђуровић.

Романсијер и песник Тахар Бен Желун рођен је крајем 1944. године у Фесу, у Мароку. Пише на француском језику. За роман Света ноћ (La Nuit sacrée, 1987), који је преведен и на српски, добио је највеће француско књижевно признање, награду Гонкур.

Радња романа Брак из задовољства почиње у Мароку педесетих година прошлог века, али се, заправо, бави актуелним друштвеним проблемима, првенствено проблемом расизма. Амир, трговац из Феса, сваке године пословно путује у Дакар. Тамо, према исламском обичају који путницима дозвољава да током одсуствовања од куће уговоре привремени брак, тзв. брак из задовољства, Амир склапа такав брак „на одређено време" са Набу, прелепом црнкињом из народа Пел. Али, између њих се развија истинска љубав и Амир узима Набу за другу супругу и одводи је са собом у Фес. Набу, која се суочава с љубомором прве, беле жене, али и са свакодневним расизмом, фундаментализмом и нетолеранцијом, убрзо рађа близанце. Један дечак је бео, други црн, а њихове судбине ће се веома разликовати. Док је бели близанац савршено интегрисан, црно дете ће постати жртва боје своје коже.

Уредник: Предраг Шарчевић     

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво