Антологија српске музике

Композиције Миленка Живковића

Миленко Живковић, рођен 1901. године у Београду, упоредо са студијама права похађао је и студије музике у школи „Станковић”, у класи Миленка Пауновића. Дипломирао је композицију у Лајпцигу у класи Хермана Грабнера, а потом је у периоду од 1929. до 1931. године похађао специјалистичке студије у Паризу.

После повратку у Београд, Миленко Живковић је радио као професор, а потом и директор музичке школе „Станковић". Године 1948. постао је редовни професор композиције на Музичкој академији, а у периоду од 1952. до 1960. био је и њен декан. За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1958. године.

У свом композиторском опусу, како истиче Властимир Перичић, Живковић се ослањао на национални правац у српској музици. Наиме, он је посебну пажњу поклањао продубљивању хармонског израза на основу тоналних специфичности традиционалне музике, као и честој употреби полифоније и снажних ритмичких структура.

Емсију почињемо балетском свитом Зелена година која је премијерно изведена на Радио-Београду 27. априла 1937. године, а потом 4. јануара 1938. године на концерту Београдске филхармоније када је дириговао Ловре Матачић. Ово дело, замишљено као музика за кореографске призоре из народног живота, има четири става са поднасловима: Увод, Орање, Копање, и На сабору, а слушаћете га у извођењу Београдске филхармоније под управом Живојина Здравковића. Снимак је остварен 1966. године. У наставку емисије, Живковићеву Свиту број 3, која је компонована 1933. године, изводи Хора Радио-телевизије Београд. Диригује Владмир Крањчевић. Називи песама су: Не ли ти реков девојко; Јано, Јанке; Крсти носимо; и Бог убио петлиће. Снимак је релизован 1991. године.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво