Имагинарни пејзажи

Албум „Wandering eye” Арије Ростамија и Даниела Бломквиста

Представићемо нумере са албума „Wandering eye” - Радознало око Арије Ростамија и Даниела Бломквиста, који је у јуну објавила кућа Glacial movements.

Ростами и Бломквист су електроакустички музичари базирани у Сан Франциску, који негују комплементарне, али различите звучне естетике. Ростами негује више техно и бит орјентисане саундсекјпове, док се Бломквист примарно бави звучним колажима уз помоћ магнетофонске траке.

Наслов албума је преузет из чланка који је објавило Пацифичко астрономско друштво описујући Антарктик као јединствну позицију за посматрање свемира. Саме нумере назване су по географским координатама позиција за астрономске опсервације које су раштркане на Антарктичком платоу. Ипак, сами уметници нису били на Јужном полу - звучни пејзажи који ћете чути представљају само евокацију идеје о ледом окованом континенту са кога се пружа најбољи поглед спрам свих феномена космоса чији смо део. Нумере су настале кроз комплексни колаборативни процес - скупљање теренских снимака, налажење звучних извора разноликог квалитета на интернету, додавање Ростамијевог синтисајзера, клавирских мотива, семплова иранских поп песама, да би Бломквист сав овај материјал поново семпловао и подвргао даљој модификацији. Тако добијени лупови су потом пребачени на магнетофонску траку, а потом су потпуне нумере снимали или на живим извођењима или на приватним сесијама у студијима двојице музичара. Сам поступак је био везан за идеју учинка ентропије и случаја изван контроле самих уметника. Тако су настали широки, медитативни, а опет, у микро догађајима изузетно богати сандскејпови, који говоре о хоризонту вечности и сусрету између залеђене белине и погледа на бескрајни простор сазвежђа.

Уредница емисије Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво