Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Ане Тасић на 67. Дубровачке летње игре, а потом и осврт Долорес Станојевић на изложбу слика Драгана Здравковића "Стање хибернације".

На овогодишњим Дубровачким летњим играма, које су одржане од 10. јула до 25. августа, предтављено је више од седамдесет драмских, музичких, балетских, фолклорних и других остврења; а што се позоришног програма тиче, по речима Ане Тасић, ово је један од малобројних фестивала у региону који је сачувао амбијентални карактер. Представе су извођене на просторима кључно везаним за редитељске концепте те је, сходно томе, Кафетарија Винка Брешана играна на почетку Страдуна, испред палате Спонза, док је Отело Ивице Бобан извођен на тврђави Ловрјенац, а то је био случај и са гостујућим остварењима, на пример, са представом Антигона – 2000 година касније, копродукцијом брионског позоришта Ulysses и сарајевског МЕСС-а, у режији Ленке Удовички.

*    *    *

Изложба слика Драгана Здравковића Стање хибернације била је представљена од 29. јула до 29. августа у Салону Музеја савремене уметности у Париској улици у Београду. Том приликом изложене су слике „Neon lights, Sound for Adrian, „The salon”, „Barocco, „Lost in translation, „The Morning, „The lamp или триптих „eR-Dži-Bi”, обједињене заједничком темом – унутрашњим стањем хибернације, према којем уметник тежи. Како коментарише Долорес Станојевић: „у симболичком смислу слике се могу разумети и као својеврсни протест уметника-појединца против наметнутих ситуација спољнег реалног света, вид менталног бекства из несигурне и хаотичне стварности и отуђености савременог друштва у метафизичку сферу међусобне усклађености и реда, како природе тако и човека, у наизглед неусклађеним просторима и облицима, али и у паралелним местима и минулим догађајима које уметник зналачки наговештава детаљима и акцентима”.

Уредница емисије Тања Мијовић. 

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво